ה"פ
בית המשפט המחוזי מרכז
|
47990-02-12
27/03/2012
|
בפני השופט:
יעקב שינמן
|
- נגד - |
התובע:
יעקב תומר סבן
|
הנתבע:
בית עוזיאל - מושב עובדים של הפועמ"ז להתייש ב ות חקלאית שיתופית
|
פסק-דין |
פסק דין
ניתן תוקף של פסק דין להסכמת הצדדים כמפורט בפרוטוקול הדיון מהיום.
כל שנותר להכרעה הינה שאלת ההוצאות שיש להשית על מי מהצדדים, אם בכלל.
ככלל, כשנמחקת תביעה או תובענה, ולחילופין ככל שהיא מתקבלת, יש להשית הוצאות על הצד המפסיד.
שאלת החיוב בהוצאות נקבעת תוך בחינת הצידוק שהיה בהגשת התביעה מלכתחילה, והאם קיבל התובע את הסעד המבוקש במסגרת הדיון בתיק, ואם לאו.
מצד שני, הנהוג והמקובל הוא שבהסכמי פשרה שניתן להם תוקף של פסק דין, מוותרים בדרך כלל הצדדים, האחד כלפי משנהו, על הוצאות ושכ"ט עו"ד.
מטבען של פשרות שכל צד מוותר על טענותיו.
גם בתיק זה לא אומר דעתי באשר לסיכוייו, אך אומר ששני הצדדים היו והינם משוכנעים כי הצדק עימם ורק שיקולי הפשרה, בהמלצת בית המשפט, הובילו אותם לוותר על טיעוניהם, כל אחד מנקודת ראותו, ולהסכים לפשרה שהתקבלה בסופו של דבר על ידי הצדדים עצמם.
הצדדים הסמיכו אותי לפסוק בפשרה לעניין ההוצאות ושכ"ט במסגרת סעיף 79א' לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] התשמ"ד-1984, כאשר הובהר והוסכם, כי העובדה שניתנה לי סמכות במסגרת 79א' יכולה להוביל לכל תוצאה אפשרית בפסיקה זו.
החלטות ופסקי דין בפשרה אינם מתייחסים רק להיבט המהותי, כאשר הרעיון המרכזי העומד מאחורי פסיקה לפי סעיף 79א', הינו להחיש ולסיים בהקדם האפשרי סכסוך שקיים בין הצדדים, ובלאו הכי למנוע התעצמות ועיבוי המחלוקת, בייחוד כמו במקרה שהיה לפני, בו מדובר בחברי המושב לעומת בן של חברי המושב, הממשיכים להתגורר במושב עצמו.
בית המשפט הפוסק על דרך הפשרה שוקל את שיקולי הדין ובכלל זה לענייננו אנו, את הכללים לעניין פסיקת ההוצאות. אך, בעוד שבפסק הדין הרגיל, הבכורה בשיקול הדעת מבוססת על הדין, הרי שבדרך הפשרה מוסמך בית המשפט לשנות את סדר העדיפות, ואם "ראה בית המשפט לטוב לפניו, ישקול רק – או בעיקר – שיקולים שבדין, ראה לטוב לפניו, ישקול רק – או, בעיקר שיקולים נוספים. בתהליך ההכרעה רשאי הוא לאחוז באלה כמו באלה במידה היפה בעיניו". ע"א 1639/97 אגיאפוליס בע"מ נ' הקסטודיה אינטרנציונל, פד"י נג(1) 337.
לאחר ששקלתי את כל השיקולים האמורים, ולקחתי בחשבון את העובדה כי שני הצדדים וויתרו על טענותיהם לצורך הגעה להסדר הפשרה, לא ראיתי מקום לסטות מכך בנסיבות העניין, ואני מורה כי כל צד ישא בהוצאותיו ובשכ"ט עורך דינו.
בכפוף להוראות הדין תושב האגרה לתובע כאשר ילקח בחשבון כי היו רק שתי ישיבות קדם משפט, שכן כל הישיבות האחרות היו ישיבות תזכורת לצורך פשרה בלבד.
המזכירות תשלח עותק מפסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ד' ניסן תשע"ב, 27 מרץ 2012, בהעדר הצדדים.